Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A helyes kézmosás 5 lépése

NIYODO
2020. 04. 29. 00:00:00
A helyes kézmosás 5 lépése

Kétségtelen, hogy naponta számos alkalommal mosol Te is kezet, de vajon tudod, mik a kézmosás aranyszabályai? A higiénés kézfertőtlenítésnek szigorú szabályai vannak, de a mindennapokban sem árt tudni ezeket a fontos lépéseket. Ha esetleg nem vagy biztos mindenben, hasznos útmutatónkkal most bepótolhatod az apróbb hiányosságokat a helyes kézmosást illetően.

A kézmosás szabályai 5 egyszerű lépésben

Kövesd ötlépéses útmutatónkat, és a kezed olyan tiszta lesz, hogy enni lehet majd róla. Belecsempésztünk néhány viccesebb módszert is, hogy a gyermekek is örömüket leljék benne, így az alapos kézmosás nemcsak hasznos, hanem szórakoztató is lesz.

 1. lépés: Vizezd be a kezed
  A helyes kézmosás legelső lépése a kéz bevizezése. Nincs ideális vízhőmérséklet ehhez, a lényeg, hogy kényelmes legyen a bőrödnek.
   
 2. lépés: Használj szappant
  Miután a kezed nedves, szappanozd be úgy, hogy teljesen lefedje a kezed, elöl-hátul.
   
 3. lépés: A higiénés kézfertőtlenítés lépései
  ​A következő hat lépésnek legalább 20 másodpercig kell tartania. Ha a gyerekeknek a kézmosás szabályait tanítod, akkor segíthetsz nekik mérni az időt úgy, hogy közben valami vicces dalt dúdolsz elejétől végéig, mely elég hosszú egy alapos kézmosásra. Így nemcsak a kezük lesz makulátlanul tiszta, de még nevethetnek is egy jót közben. Végtére is, a legtöbben nem szánunk elegendő időt a higiénés kézfertőtlenítésre, mely a gyerekekre különösen igaz.

  - Kezdd el dörzsölni a tenyered körkörös mozdulatokkal
  - Dörzsöld az egyik kezed a másik tenyereddel az ujjaidat összekulcsolva, miközben előre és hátra mozgatod őket. Ismételd meg a másik oldalon is.
  - Ezután dörzsöld össze a két tenyeredet is egymás felé nézve, ujjaidat összefonva.
  - Fogd össze az ujjaidat, és mozgasd a kezeidet egyik oldalról a másikra, az ujjait a másik tenyereddel összedörzsölve.
  - Tartsd a hüvelykujjad a másik kezedben, és forgasd el a kezét, hogy tisztára súrold. Ismételd meg a másik oldalon is.
  - Végül dörzsöld az ujjbegyeid is körkörös mozdulattal mind az óramutató járásával megegyező és ellentétes irányba is a másik tenyereden. Ismételd meg a másik kezeddel is.
   
 4. lépés: Öblítsd le a kezed
  Öblítsd le a szappant vízzel a kezeidről.
   
 5. lépés: Szárítsd meg a kezed
  Végül alaposan töröld meg a kezed egy törölközővel. Másik alternatívaként egy nedvszívó papírtörlőt is használhatsz. Ha nyilvános helyen kilincseket és villanykapcsolókat érintettél, nem árt, ha olyan nedves törlőkendőt használsz utána, mely antibakteriális összetevőt tartalmaz.
Az oldal tetejére