Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A helyes kézmosás 5 lépése

NIYODO
2020. 04. 29. 00:00:00
A helyes kézmosás 5 lépése

Kétségtelen, hogy naponta számos alkalommal mosol Te is kezet, de vajon tudod, mik a kézmosás aranyszabályai? A higiénés kézfertőtlenítésnek szigorú szabályai vannak, de a mindennapokban sem árt tudni ezeket a fontos lépéseket. Ha esetleg nem vagy biztos mindenben, hasznos útmutatónkkal most bepótolhatod az apróbb hiányosságokat a helyes kézmosást illetően.

A kézmosás szabályai 5 egyszerű lépésben

Kövesd ötlépéses útmutatónkat, és a kezed olyan tiszta lesz, hogy enni lehet majd róla. Belecsempésztünk néhány viccesebb módszert is, hogy a gyermekek is örömüket leljék benne, így az alapos kézmosás nemcsak hasznos, hanem szórakoztató is lesz.

 1. lépés: Vizezd be a kezed
  A helyes kézmosás legelső lépése a kéz bevizezése. Nincs ideális vízhőmérséklet ehhez, a lényeg, hogy kényelmes legyen a bőrödnek.
   
 2. lépés: Használj szappant
  Miután a kezed nedves, szappanozd be úgy, hogy teljesen lefedje a kezed, elöl-hátul.
   
 3. lépés: A higiénés kézfertőtlenítés lépései
  ​A következő hat lépésnek legalább 20 másodpercig kell tartania. Ha a gyerekeknek a kézmosás szabályait tanítod, akkor segíthetsz nekik mérni az időt úgy, hogy közben valami vicces dalt dúdolsz elejétől végéig, mely elég hosszú egy alapos kézmosásra. Így nemcsak a kezük lesz makulátlanul tiszta, de még nevethetnek is egy jót közben. Végtére is, a legtöbben nem szánunk elegendő időt a higiénés kézfertőtlenítésre, mely a gyerekekre különösen igaz.

  - Kezdd el dörzsölni a tenyered körkörös mozdulatokkal
  - Dörzsöld az egyik kezed a másik tenyereddel az ujjaidat összekulcsolva, miközben előre és hátra mozgatod őket. Ismételd meg a másik oldalon is.
  - Ezután dörzsöld össze a két tenyeredet is egymás felé nézve, ujjaidat összefonva.
  - Fogd össze az ujjaidat, és mozgasd a kezeidet egyik oldalról a másikra, az ujjait a másik tenyereddel összedörzsölve.
  - Tartsd a hüvelykujjad a másik kezedben, és forgasd el a kezét, hogy tisztára súrold. Ismételd meg a másik oldalon is.
  - Végül dörzsöld az ujjbegyeid is körkörös mozdulattal mind az óramutató járásával megegyező és ellentétes irányba is a másik tenyereden. Ismételd meg a másik kezeddel is.
   
 4. lépés: Öblítsd le a kezed
  Öblítsd le a szappant vízzel a kezeidről.
   
 5. lépés: Szárítsd meg a kezed
  Végül alaposan töröld meg a kezed egy törölközővel. Másik alternatívaként egy nedvszívó papírtörlőt is használhatsz. Ha nyilvános helyen kilincseket és villanykapcsolókat érintettél, nem árt, ha olyan nedves törlőkendőt használsz utána, mely antibakteriális összetevőt tartalmaz.