Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A népszerű kollagén hatásai szervezetünkre

NIYODO.hu
2022. 11. 10. 10:00:00
A népszerű kollagén hatásai szervezetünkre

A kollagénről számos kutatás elérhető, hogy ha megfelelő mennyiségben megtalálható a szervezetben, akkor hozzájárul egészségünkhöz szerveink támogatásával, erősítésével. De milyen területeken hasznos a kollagén? Ezt a témát járjuk körbe alább.

Mi is az a kollagén?

Kezdjük azzal, hogy tisztázzuk, mi is ez. A kollagén az emberi testben legnagyobb arányban előforduló fehérje, a szervezet úgynevezett “ragasztója”, ami felelős a bőr, a kötőszövetek, az inak, a csontok, a porcok, ízületek rugalmasságáért és feszességéért. A kor előrehaladtával csökkenhet a kollagéntermelés, amit pótolhatunk külsőleg, kollagéndús táplálkozással, étrend-kiegészítőkkel.

A bőr támogatása

A kollagén szó esetén a legtöbben a bőr egészségére gondolunk, hiszen rengeteg arckrém összetevői között megtalálható ez a fehérje, ami segít a ráncok és öregedés jeleivel felvenni a harcot. A bőrben továbbá elősegíti a rugalmasságot, mélyen hidratál, megakadályozza az UV-károsodást, de csökkentheti az arcbőr érdességét is.

A körmök erősítése

A rendszeres kollagénfogyasztásnak a körmökre is pozitív hatása van, hiszen megerősíti a törékeny körmöket, és támogatja a gyorsabb növekedését is. Egy tanulmányban megállapították, hogy a szájon át történő kollagénbevitelnek köszönhetően a köröm növekedése 12%-kal nőtt, és 42%-kal csökkentette a törött körmök gyakoriságát. Ezentúl fontos, hogy a résztvevők több, mint 60%-a tapasztalt jelentős javulást a körmeik állapotában.

A hajra kifejtett hatása

A kollagén szerepe a haj sejtjeiben még nem teljesen tisztázott, de 2016-tól kezdődő kutatások azt állítják, hogy a XVII. típusú kollagén megakadályozhatja a korai hajhullást, az elvékonyodást és az őszülést is késleltetheti. A kollagénnek tehát nagy szerepe van a dús és erős fürtökben.

Izmok növekedése, regenerációja

Fehérjeként a kollagén létfontosságú az izmok növekedéséhez és regenerálódásához is. A kollagén kiegészítése növeli az izomerőt, hatékonyabbá teheti az edzéseket, és segíthet az izomrendszeri betegségek megelőzésében is. 

A porcok, inak, szalagok

A kollagén nagy részét alkotja az ízületek, inak és a szalagok szöveteinek, ezért a kollagén hiánya nagyban befolyásolhatja a rugalmasságot, a mozgási tartományt és az ízületi betegségeket. 

A csontokra kifejtett hatása sem elhanyagolható

Nem a kalcium az egyetlen tápanyag, amire szükség van, ha a csontok egészségéről van szó. A csontok erőssége függ a csontszövet mennyiségétől és a kollagén keretrendszer szerveződésétől a csontokban. A kollagénhálózat korunk előrehaladtával meggyengülhet, így kevésbé lesznek ellenállóak a csontok. Szervezetünk azonban gyorsan fel tudja használni a szájon át bevitt kollagént, hogy kiegyenlítse az esetleges veszteséget. Ez a típusú fehérje stimulálja a csontképző sejteket, emellett javítja a kalcium felszívódását is. Gyulladáscsökkentő hatású, és növeli a törésekkel szembeni ellenállóképességet is. Gyermekek is bátran fogyaszthatnak kollagént, mert a növekedési fázisukban pozitív hatással van a csontmodellezésükre és kialakulásukra.

Szövetek regenerálása

Te tudtad, hogy a hegek kollagénből készülnek? A legtöbb sérülés esetében a károsodott szövet teljes cseréje a sérült állapotban nem lehetséges. A sebet gyógyítani kell, kötőanyaggal a szövet újracsatlakozásához - ez az extra anyag a kollagén! 

A kollagén tehát rendkívül sokféleképpen segíti elő egészségünket, így mindenképp érdemes figyelmet fordítanunk ennek a fehérjének a bevitelére. A Niyodo.hu kínálatában többféle kollagén is elérhető, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Rólunk mondták