Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Csalóka édesség - az inzulinrezisztencia okai, tünetei, kezelése

NIYODO.hu
2023. 04. 13. 10:00:00
Csalóka édesség - az inzulinrezisztencia okai, tünetei, kezelése

Manapság nagyon sokat lehet hallani az inzulinrezisztenciáról. Most mi is utánajártunk, hogy mi is ez pontosan, milyen hatással van testünkre, hangulatunkra, és mit tehetünk a tünetek enyhítésének érdekében.

Mi az az inzulinrezisztencia?

A vércukorszint szabályozásában tölt be fontos szerepet az inzulin, amely hormonként segít, hogy a sejtekbe bekerüljön az azokat tápláló cukor. Inzulinrezisztencia esetén a sejt felszínén képződő inzulin-receptorokhoz az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni. Ennek az az oka, hogy maga a receptor hibásan jön létre, ami miatt a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására, és ami miatt jóval több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy a sejtbe a cukor megfelelő mennyiségben bekerülhessen.

Gyakori jelenség, ám a probléma sokszor nem derül ki időben. Ennek az az oka, hogy a vércukorszint vizsgálatakor az orvosok nem kérik az inzulinszint vizsgálatát, és nem vizsgálják meg a cukorterhelésre történő mozgását. A probléma előfordulását nehéz meghatározni, mert inzulinrezisztenciára leginkább akkor gyanakodnak az orvosok, ha jellegzetes tünetei már megjelentek.
A tünetei pedig: menstruációs zavar, meddőség, petefészekciszták, szőrösödés, túlsúly és depresszió lehetnek. A tünetekből kiderül, hogy az inzulinrezisztencia főként a nőket érinti. Tünet lehet még az erős hajhullás is, a rossz általános közérzet és a belső nyugtalanság érzése.

Milyen okai lehetnek?

A betegség oka, hogy a sejtek inzulinreceptorai nem megfelelően alakulnak ki, és nem is működnek megfelelően. Okozhatja genetikai hajlam is: az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét nagyban megnövelheti, ha családon belül előfordult 2-es típusú cukorbetegség. Ezen kívül a mozgásszegény életmód, a gyorskaják fogyasztása is emeli a kialakulás kockázatát. Ami még okozhatja, és sokan nem is gondolnának rá, az a nem megfelelő mennyiségű D-vitamin szint a szervezetben. A betegség megjelenését megnövelhetik a különböző gyomor- és bélrendszeri, emésztőszervi problémák, pajzsmirigy-alulműködés, a tejcukor- és gluténérzékenység - vagyis minden olyan tényező, amely kapcsolatba hozható a szénhidrát-anyagcserével.

Hogyan kezelhető?

A kezelés legfontosabb eleme a helyes életmód kialakítása: az érintett mozogjon rendszeresen, ugyanis a sportnak fontos szerepe van a szénhidrát-anyagcserében. Emellett az étkezésre is nagy figyelmet kell fordítani, főleg a cukorbevitelre. Tanácsos elkerülni a cukrozott, fehér liszttel készült élelmiszereket. Ha az életmódváltás nem hoz megfelelő eredményt, akkor gyógyszeres készítményeket alkalmaznak, amelyek segítségével beállítják az inzulinszintet.


Az inzulinrezisztencia megelőzése

A prevencióban az életmódnak komoly szerepe van, mivel az inzulinrezisztenciára való hajlam örökletes lehet, a kockázati tényezőket azoknak kell kerülniük, akiknél családon belül már előfordult 2-es típusú cukorbetegség. Ezesetben érdemes cukormentes, teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket fogyasztani, valamint fontos az idénygyümölcsök, zöldségek bevitele is. 

Egyes vitaminok, táplálék-kiegészítők is hozzájárulhatnak az inzulinrezisztencia karbantartásához. Ilyen például a Niyodo kínálatában is elérhető Femme Inositol+ Balance D-Chiro-Inosiotol kapszula. Az inozitol számos funkciót lát el a szervezetben: többek között részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul az idegrendszer egészséges működéséhez, és a koleszerinszint kezelésében is fontos szerepet tölt be. Szervezetünk kis mennyiségben tudja csak előállítani, bizonyos esetekben azonban kiemelt fontosságú lehet a pótlása.

Ismerd meg további termékeinket az Inzulinrezisztencia, vércukorszint kategóriában, és szerezd be azokat, amelyekkel megfelelően tudod támogatni szervezeted!

Rólunk mondták