Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Élj meg minden pillanatot - a mindfulness jelentése, alkalmazása

NIYODO.hu
2023. 09. 07. 10:00:00
Élj meg minden pillanatot - a mindfulness jelentése, alkalmazása

Köztudott, hogy a testmozgás jótékony hatással van egészségünkre, nem csak fizikailag, hanem mentálisan is: javítja hangulatunkat, önértékelésünket. Azonban nem muszáj minden alkalommal edzőterembe menni, hogy érezzük a testmozgás pozitív hatásait, otthon is többféleképpen tehetünk magunkért - ilyenek például a mindfulness gyakorlatok! 

Tudatos jelenlét, azaz mindfulness

A mindfulness tudatos jelenlétet, éber figyelmet és jelentudatosságot jelent. Lényege, hogy megtanuljuk kezelni elménket, és képesek legyünk tudatosan jelen lenni a hétköznapi pillanatokban, mint például a fogmosás, vezetés, beszélgetés. Ennek a tudatosságnak elsajátításában nagy szerepe van a meditációnak.

A testmozgás fizikai előnyeit mindenki jól ismeri, ám mentális egészségünkre is pozitív hatással van, hiszen kiválóan enyhíti a szorongást és a depressziót is. Általános jó közérzetünkhöz is hozzájárul a fizikai aktivitás, hiszen mozgás közben olyan vegyi anyagok szabadulnak fel, amelyek csökkentik a stressz érzését. A rendszeres mozgás pedig növeli az energiaszintünket, javítja az alvásminőségünket, és érzelmi jólétünket is pozitívan befolyásolja. A mindfulness fejleszti az agy neocortex (új agykéreg) részét, ezért képesek leszünk arra, hogy gondolatainkat, félelmeinket és késztetéseinket tudatosabban irányítsuk. Rendszeres gyakorlással fejleszthetjük érzelmi intelligenciánkat, a koncentrációs képességeinket, memóriánkat, de dolgozhatunk problémamegoldó készségeinken és empátiánkon is.

Az edzésekkel kiválóan gyakorolhatjuk a mindfulness-t, erősíthetjük a test és elme kapcsolatát. Néhány alacsony terhelésű, saját testsúlyos gyakorlattal beleszőhetjük a mindennapjainkba a tudatos jelenlétet. 

Jógával a tudatos jelenlétért

A jóga is a tudatosságot, jelenlétet helyezi a fókuszba. Ennek a mozgásformának a gyökerei több mint 5000 évre nyúlnak vissza. Jógázás során az elme, a test és a lélek összekapcsolódik, a gyakorlatokkal tudatosíthatjuk és elmélyíthetjük ezt a kapcsolatot. A jógával lelassulhatunk a rohanó világunkban, visszatalálhatunk önmagunkhoz mozgással, mély levegővételekkel, tudatossággal és mindfulness-el. 
Ha még most ismerkedsz a jógával, akkor mindenképp a négy alapállással kezdd az edzést. Fontos, hogy minden pózban lassan mozogj, egyenletesen vedd a levegőt. Tarts bátran szünetet a nehezebb pózok után, és ha felgyorsulna a légzésed, kis pihenő és folyadékpótlás után folytasd mozgást. 
Mutatunk egy pózt, amely rendkívül jól erősíti a karokat, a vállakat és a hátat is úgy, hogy nyújtja a test hátsó részét. 

A lefelé néző kutya póz

  • Teríts le egy jógaszőnyeget, ereszkedj négykézlábra. Ügyelj arra, hogy a csuklód a vállad alá kerüljön, a térded pedig a csípőd alá. 
  • Ezután told hátra magad a kezeiden keresztül, emeld fel a csípődet, egyenesítsd ki lábaid, így egy háromszög formát jelenítesz majd meg. 
  • A fejed hagyd lógni, lapockáidat mozgasd el a füleidtől.

A testmozgás kiemelten fontos mentális és fizikai egészségünk érdekében. Ha pedig mindfulness gyakorlatokat végzel, még többet teszel magadért: jobban megismered képességeid, határaid, ezáltal jobb eredményeket érhetsz el, és közérzeted is jelentősen javulni fog.

Próbálj meg tudatosan jelen lenni a hétköznapokban, hogy minden pillanatot átélhess.