Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi az a tavaszi fáradtság és mit tehetünk ellene?

NIYODO.hu
2023. 03. 09. 10:00:00
Mi az a tavaszi fáradtság és mit tehetünk ellene?

Kora tavasszal többen tapasztalnak magukon depresszióhoz hasonló tüneteket, mint például a kimerültség, rossz közérzet. A tavaszi fáradtság oka igazából több tényező együttes hatására vezethető vissza.

A tavaszi fáradtság kiváltó okai

Az egyik fő ok az évszakváltás és az időjárásbeli változások, amelyek befolyásolják az alvás-ébrenlét ciklusát, és nehezebben tudunk alkalmazkodni ehhez. Emellett az alváshiány, a stressz, a helytelen táplálkozás, a nem megfelelő vitamin- és ásványi anyagbevitel, valamint a túlzott koffein- és cukorfogyasztás is hozzájárulhat a tavaszi fáradtság kialakulásához. Az immunrendszer gyengülése és az allergiás reakciók is okozhatnak fáradtságot, mivel testünknek jóval több energiát kell felhasználnia. Végül pedig a mozgáshiány is hozzájárulhat a tavasszal jellemző fáradtsághoz.

Hogyan könnyíthetjük meg a szervezetünk átállását tavaszi üzemmódra?

Töltsünk minél több időt a szabadban: sétáljunk, kocogjunk, ha tehetjük, kertészkedjünk! A sport ugyanis nemcsak a keringésünket, izmainkat, csontjainkat és immunrendszerünket erősíti, hanem a hangulatunkra is pozitív hatással van. A testmozgás során endorfin szabadul fel szervezetünkben, amely megteremti jó közérzetünket. Az étkezések terén javasolt többször, kisebb mennyiségeket fogyasztani, így szervezetünk energiaellátása egyenletes lesz, és a bevitt táplálék feldolgozása sem lesz olyan megterhelő. Igyunk még több folyadékot ebben az időszakban, hogy a téli időszakban elfogyasztott kevésbé jó minőségű és hasznos anyagok eltávolodjon a szervezetünkből. Érdemes legalább 1,5-2 liter vizet, gyümölcs- vagy zöldséglevet fogyasztani.

A növényi alapanyagok

Ebben az időszakban érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt beiktatni az étkezésekbe, hiszen magas rosttartalmukkal elősegítik az emésztést, kalóriatartalmuk alacsony, a bennük megtalálható vitaminok, ásványi anyagok magas hatékonysággal szívódnak fel.

Minőségi pihenés

A kimerültség sokszor amiatt jelentkezik, mert nem megfelelően pihenünk. Így nem csak arra érdemes figyelmet fordítani, hogy hány órát töltünk az ágyban, az alvás minősége sem elhanyagolható. Az éjfél előtti alvással töltött idő sokkal pihentetőbb, mintha csak jóval később kerülnénk ágyba.

A lelkünk ápolása

Ebben a stresszesebb időszakban ne csak a testünk igényeire figyeljünk, hanem a lelki világunkra is. Igyekezzünk pozitívan gondolkodni, próbáljuk meg kerülni a konfliktusokat. Töltsünk több időt családtagjainkkal, barátainkkal. Szánjunk több időt kedvenc hobbinkra, tevékenységünkre. 

Étrend-kiegészítőkkel a tavaszi fáradtság ellen

Az étrend-kiegészítők nemcsak télen lehetnek hasznosak szervezetünk számára, de tavasszal is. Ilyenkor bátran nyúljunk a C-vitaminhoz, magnéziumhoz  és B-vitaminhoz, hiszen ezek nélkülözhetetlenek évszakváltáskor. 

Fedezd fel a NIYODO kínálatát és szerezd be azokat a vitaminokat, táplálékkiegészítőket, amelyek segítenek abban, hogy könnyebben átvészeld, vagy esetleg elkerüld a tavaszi fáradtságot.