Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért nevezik az aminosavakat az élet építőköveinek?

NIYODO.hu
2023. 02. 23. 10:00:00
Miért nevezik az aminosavakat az élet építőköveinek?

Az aminosavaknak nagy szerepük van az izomzat fejlődésében, regenerálódásában és növekedésében is, így a sportolók számára kikerülhetetlenek. Azonban mik is azok az aminosavak pontosan? Az alábbiakban ennek nézünk utána, illetve megtudhatjuk azt is, milyen csoportjaik vannak, milyen ételekben találhatóak meg és hogy miért is van szükségünk rájuk.

Mik azok az aminosavak?

Az aminosavak az élet építőkövei, hiszen ezek a szerves vegyületek egymáshoz kapcsolódva alkotják a fehérjéket, amelyek elengedhetetlenek egy jól funkcionáló szervezethez. Ezek az aminosavak sok feladatot töltenek be: enzimeket termelnek, izomzatunk-, szerveink-, szöveteink felépítői. Az aminosavak három csoportba sorolhatóak: 

  • esszenciális: ezeket a szervezetünk nem képes előállítani, így kívülről kell bevinnünk őket. Összesen 9 ilyen esszenciális aminosavat ismerünk: hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán és valin.
  • nem esszenciális: ezeket előállítja szervezetünk, akkor is, ha táplálék formájában nem visszük be őket. Nem esszenciális az alanin, arginin, aszparagin, aszparaginsav, glutaminsav, glutamin, glicin, prolin, szerin és a tirozin.
  • feltételesen esszenciális: az ilyen típusú aminosavakra leginkább betegség, stressz idején van szükségünk, ide tartozik az arginin, cisztein, glutamin, tirozin, glicin, ornitin, prolin és a szerin.

A fehérjéket felépítő aminosavakat tehát táplálékkal bevihetjük szervezetünkbe. Az általánosan elmondható, hogy az állati eredetű (szárnyas húsok, sertés hús, marhahús, tej, tojás, sajt, joghurt, tenger gyümölcsei) táplálékainkban nagyobb mennyiségben találhatóak meg a szóban forgó aminosavak, mint a növényi eredetű (teljes kiőrlésű gabonák, csicseriborsó, lencse, szójabab, barna rizs, borsó, különféle magvak) alapanyagokban.

Aminosavak szerepe a sportban

A fehérjéket alkotó aminosavak nélkül a szervezetünk működése felborulhat, így aktív sportolóként kiemelt figyelmet kell fordítani az aminosavak bevitelére. Egy átlag ember napi protein szükséglete 0,8 g/tskg (testsúly kilogrammonként), míg a sportolók esetében ez a szám 1,2-1,7 g-ot is elérheti! Elmondható tehát, hogy minél hosszabban edz valaki, akkor annál nagyobb lesz a fehérje, vagyis az aminosav szükséglete. 

Miért is van szükség rá? 

  • az aminosavaknak kiemelt szerepük van a test nitrogén egyensúlyának fenntartásában

  • az izmok regenerációjához elengedhetetlenek

  • az oxigén ellátást javítják nem csak az izmokban, de az agyban is, így a koncentrációban is kulcsszerepük van

  • az erőnlét fejlődéséhez is hozzájárulnak, és csökkentik az izmok savasodását

  • sportolás közben energiatartalékként is funkcionálnak

  • fokozzák a zsírégetést

A fentiek alapján látható, hogy ha nem megfelelően gondoskodunk az aminosavak pótlásáról, akkor annak negatív hatásai lehetnek a teljesítményünkre és a közérzetünkre is. 

Mikor a legideálisabb az aminosavak fogyasztása?

Mint mindennek, az aminosavaknak is megvan a módja, hogy mikor és hogyan érdemes őket fogyasztani. Főként a sportolóknak kell figyelmet fordítani arra, hogy mikor viszik be szervezetükbe az aminosavakat. Az izomépítés fenntartása és a lebomlás elkerülése miatt érdemes testedzés előtt és után is fogyasztani amonisavakat.

A NIYODO webshopjában elérhető több márka aminosav is, többek között a Nutriversum, a GymBeam és a PureGold termékeiből is válogathatunk!