Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit tehetünk a ráncok ellen?

NIYODO.hu
2023. 08. 24. 10:00:00
Mit tehetünk a ráncok ellen?

A kor természetes velejárója a ráncok megjelenése, amelyek ellen azonban mi magunk is sokat tehetünk. Már a húszas-harmincas években beindul a ráncok képződésének folyamata, ám igazán látványossá 50 év felett válik. Cikkünkben összeszedtük, hogy milyen szokások miatt keletkeznek a ráncok és milyen készítményeket használjunk kialakulásuk ellen, halványításuk érdekében.

Bőrünk fiatalosságáért és rugalmasságáért a kollagén a felelős, amelynek termelése 25 éves korunk körül kezd el csökkenni. Ezután a kötőszövet kollagén rostjai megkeményednek. A dinamikus vagy másnéven a mimikai ráncok az arcizmok működésével állnak összefüggésben és akkor válnak láthatóvá, amikor nevetünk vagy összeráncoljuk a homlokunkat - ezek a korral egyre mélyülhetnek. 
Statikus ráncoknak azokat a vonalakat nevezzük, amelyek az arcizmok mozgatása nélkül is láthatóak, ezeket főként a bőr rugalmasságát, feszességét biztosító fehérjék, a kollagén és elasztin károsodása okozza.

Mi miatt ráncosodunk? 

A ráncok kialakulásához és azok megerősödéséhez több tényező is hozzájárul. A napfény UVA és UVB sugarai károsíthatják a bőrt. A káros napsugárzás elősegíti a szabadgyökök képződését, ami a kollagénszerkezet megváltozásához vezet, és sokat veszíthetünk a bőr rugalmasságából.

Több kutatás is bizonyítja, hogy a dohányzás is fokozza a ráncok megjelenését, és nem csak az ajkak körül. Ráadásul a kollagéntermelést is nagymértékben lassítja.

A stresszes életmód, a kevés alvás szintén hozzájárul a bőr ráncosodásához, csakúgy mint az egészségtelen, vitaminszegény táplálkozás, és a kevés folyadékbevitel is. Igyekezzünk napi 7-9 órát aludni, hiszen ha nem pihenünk eleget, bőrünk nem tud kellőképpen regenerálódni. Törekedjünk arra, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, hiszen ezek olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek semlegesítik a sejtkárosító gyököket.

A nem megfelelő keringés, elégtelen oxigénellátottság, és a lassú anyagcsere mind-mind kihatnak bőrünk állapotára, felerősítik az öregedéssel járó jeleket.

Mit tehetünk a nem kívánt ráncok ellen? 

Ha a fentebb említett területekre nagyobb figyelmet fordítunk és teszünk káros szokásaink ellen, már sokat tehetünk bőrünkért. Ma már azonban sok-sok anti aging és feszesítő gél, szérum és krém érhető el. Választáskor vegyük figyelembe a saját bőrtípusunkat és arra is ügyeljünk, hogy parabén- és tartósítószermentes termékeket vásároljunk, hogy elkerülhessük a kellemetlen allergiás reakciókat. 

Kutatások támasztják alá, hogy a napfényvédő krémek használatával rengeteget tehetünk a ráncok ellen, így érdemes minél fiatalabb korban beiktatni egy ilyen termék használatát a rutinunkba. 

Ezen kívül használjunk gazdagon tápláló, hidratáló arckrémet és egy könnyed szemkörnyékápolót is, ami üdévé és fiatalossá varázsolja tekintetünket!

Előzd meg a ráncosodást a Niyodo.hu segítségével! Válassz több tucat arcápolási és testápolási termék közül és fiatalítsd meg bőröd!

Rólunk mondták