Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fehérjék

A NIYODO-nál számunkra a Te elégedettséged a legfontosabb! Ha bármiben kérdésed lenne, hívd bátran ügyfélszolgálatunkat a +36 (80) 496 496 ingyenes zöldszámon!

Szűrés

Ár
-
Ízesítés
Kiszerelés (ml)
Kiszerelés (g)
Gyártó
Rendezés:

A fehérjék kulcsfontosságúak az edzés során

Az élelmiszerek három fő alkotóeleme a fehérje, a zsír és a cukor. Közülük csak a fehérjék pótolhatatlanok. Kémiai szerkezetük miatt, ezek az összes élő szervezet legalapvetőbb építőkövei, amelyek a táplálékkal jutnak be. Ez az anyag nagyon fontos, különösen a sportolóknak, mivel ez biztosítja a megfelelő izomműködést. 

Számos természetes proteinforrás létezik. A legtöbb ember a fehérjéket mégis olyan állati eredetű élelmiszerekből nyeri, mint a hús, a hal, a tojás, a tej és a tejtermékek. A növényi eredetű források közé tartoznak például a hüvelyesek, a gabonafélék és néhány dióféle. Ezek azonban alacsonyabb protein koncentrációval rendelkeznek és nem tartalmazzák az aminosavak teljes spektrumát, így egy részük nem egyenlő az állati eredetű fehérjékkel. 

A fehérjeforrások mérlegelésekor két alapvető paramétert kell szem előtt tartania: a minőséget és a mennyiséget. A minőségét az aminosav tartalma határozza meg. A mennyiségét tekintve, az átlagembernek a minimális napi bevitel értéke 0,5 gramm fehérje/kg. A sporttal aktívan nem foglalkozó embereknél az optimális napi bevitel 0,7–1 gr/kg. Egy erőnléti edzés során a protein szükséglet azonban drámai módon megnő. Ez körülbelül 200 gramm fehérjét jelent egy 80 kg-os sportoló esetében. Ahhoz, hogy a szervezeted rendelkezzen egy ilyen mennyiségű adaggal, nagyjából 1 kg csirkemellet kellene megenned. Szerencsére, számos olyan táplálékkiegészítő kapható, amelyek koncentrált mennyiségben tartalmaznak kiváló minőségű és jól emészthető fehérjéket, lehetővé téve, hogy eleget tegyél a napi szükségletnek.