Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A vitamin

Az A-vitamin - hétköznapi nevén retinol - a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges.

Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, úgynevezett provitaminok formájában is előfordul a természetben, ilyen például a karotin. Természetes A-vitamin forrás az állati belsőségek (máj, vese, szív stb.), tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája. Karotint főképp a növényekben találhatunk, ilyenek a sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika, és egyéb erősen sárga, piros vagy zöld színű zöldségek és gyümölcsök.

Vitaminhiány esetén már napi egy sárgarépa is elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához. Ha azonban nagyobb mértékű vitaminpótlásra van szükség, A-vitamint is tartalmazó multivitamin készítmények formájában vagy retinol tartalmú étrenddel tudjuk a hiányt csökkenteni. Az A-vitamin felszívódását elősegíti kevés olaj vagy zsiradék fogyasztása, viszont csökkenti a magas koleszterinszint kezelésére felírt kolesztiramin tartós szedése, mivel megköti a vitamint.

Szűrés

Ár
-
Ízesítés
Kiszerelés (db)
Gyártó
Rendezés: