Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A napfény vitaminja - D-vitamin

NIYODO.hu
2022. 01. 21. 14:23:00
A napfény vitaminja - D-vitamin

A D-vitamin, több zsírban oldódó vitamint foglal magába. Kiemelten fontos feladatai közé tartozik a kalciumháztartás szabályozása és a csontok ásványosítása.

Az egyik legközismertebb tény, hogy a D-vitamint, szervezetünk önállóan képes előállítani napfény hatására. Így a tavasztól-őszig tartó napsütötte időszakokban 10-30 percet is elegendő a napon töltenünk, így egy egészséges felnőtt számára ennyi időszak elegendő a D-vitamin szükséglet fedezésére (Kb. 2000 nemzetközi egység.) A változatos táplálkozáson keresztül felvett mennyiség minimális értéket jelent, így a hiányállapot nem teljesen kerülhető el általa. (Egy átlagos magyar étrendje megközelítőleg csupán napi 80 NE D-vitamint tartalmaz.)

 

A napfény vitaminja - D-vitamin

 

Hogyan juthatunk a napfény mellet további D-vitamin forráshoz?

Ilyenek például a vörös húsok, a máj vagy a tojássárgája, olajos halak (lazac, szardínia, makréla), gabonakészítmények, tejtermékek. Az említett élelmiszerekből azonban nagy mennyiséget kell fogyasztani ahhoz, hogy pótolni tudjuk a napi D-vitamin szükségletünket.

 

Mitől alakulhat ki a D-vitamin hiány?

 • Ha túl kevés napsütés éri a szervezetet.
 • Hiányos táplálkozás.
 • Megnövekedett szervezeti igény.
 • Csökken a belek D-vitamin-felvétele
 • Bizonyos gyógyszerek szedése esetén.
 • Vesefunkció-zavarok.
 • Nefrózis szindróma.
 • Pajzsmirigy-túlműködés.
 • Mellékpajzsmirigy- alulműködés.

 

A D-vitamin hiányában a gyermekek esetében megnőhet a valószínűsége az angolkórnak, felnőtteknél fogromlás, csontlágyulás, csontritkulás léphet fel.

 

A napfény vitaminja - D-vitamin

 

D2 és a D3 vitamin

Élelmiszereink tekintetében túlnyomó részt a növények tartalmazzák leginkább a D2 vitamint, az állati eredetű élelmiszerek vegyesen mind a kettőt. Aktivitását tekintve a D3 előnyösebb, mint a D2 vitamin és az előbbiekben említett D3 keletkezik a napsugárzás hatására a bőrben is.

 

Az IU megjelölés és az NE érték.

A D3 vitamint tartalmazó készítményeken a megszokott jelölések helyett (milligramm vagy mikrogramm) az IU vagy az NE megjelölést használják.

 • IU= International Unit
 • NE= Nemzetközi Egység

Az első az angol megfelelő, míg az utóbbi a magyar jelölést hivatott jelezni.

 

Mikor és hogyan érdemes szedni a D-vitamint?

Nem kötődik napszakhoz a bevitele, viszont a rendszeresség tekintetében már lényegesebb szempont egy időponthoz vagy időszakhoz kötni napjainkon belül

Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, ezért célszerűbb étkezések után bevinni, de a készítmények jelentős része olajos közegben oldott vitamin, így éhgyomorra történő szedése esetén sem kell tartani attól, hogy nem szívódik fel a szervezetben.

Felhívjuk figyelmét, hogy ezen blogbejegyzésben található információk nem orvosi tanácsadás céljából kerülnek nyújtásra és nem is tekinthetők orvosi tanácsnak vagy a NIYODO által gyártott, illetve forgalmazott termékek helyes alkalmazásával kapcsolatos útmutatásnak.

 

A D-vitamin hatékony pótlásához, a NIYODO alábbi termékeit ajánljuk