Izomépítés- és fenntartás: A fehérje építőkövei az izomsejteknek. Szükséges az izmok növekedéséhez, javításához és karbantartásához.
Csontok és ízületek egészsége: A fehérje segít fenntartani a csontok és ízületek erejét és rugalmasságát.
Emésztés: A fehérjék emésztőenzimek alkotóelemei, amelyek segítenek a tápanyagok lebontásában és felszívódásában.
Immunrendszer: A fehérjék fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében. Segítenek a szervezetnek a fertőzések elleni küzdelemben.
Hormon- és enzimtermelés: A fehérjék számos hormon és enzim építőkövei, amelyek fontosak a szervezet különböző funkcióihoz.
A felnőttek számára ajánlott napi fehérjebevitel 0,8 gramm testsúlykilogrammonként. Azonban sportolóknak, időseknek és fogyókúrázóknak ennél több fehérjére lehet szükségük.
Hoztunk kettő receptet, amellyel könnyedén fedezheted a napi fehérjebeviteled és isteni finomat is ehetsz!
Fehérjés brownie
Hozzávalók:
70 g mandula vagy zabliszt
1 csipet só
40 g csokoládés fehérje
80 g étcsoki
100 g kókuszolaj
70 g édesítő
2 db tojás
1 mk vaníliakivonat
A protein brownie elkészítéséhez először a lisztet keverd el a sóval és a fehérjeporral. Ezután vízgőz felett olvaszd fel az étcsokit, a kókuszolajat és az édesítőt. Felolvadás után keverd bele a tojásokat, a vaníliakivonatot, majd végül a lisztes keveréket is. A kapott masszát öntsd egy 20 x 20 cm-es tepsibe, a maradék étcsokit tördeld a tetejére, és tedd be a 165 fokra előmelegített sütőbe 20 percre. Várd meg, míg teljesen kihűl, majd szeletelheted is.
Fehérjés sajttorta
Hozzávalók:
500 g zsírszegény krémsajt
400 g zsírszegény görög joghurt
80 g zsírszegény túró
folyékony édesítőszer
1 db vaníliarúd kikapart magjai
3 db tojás
A tojások kivételével mindent alaposan elkeverünk egy tálban, majd egyesével jöhetnek a tojások is. Egy tapadásmentes, 26 cm-es tortaformába öntjük a masszát, 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30 percre, majd levesszük a hőfokot 110 fokra, és további 20-30 percet sütjük. Hagyjuk kihűlni, és hűtőbe tesszük.
A NIYODO webshopjából beszerezheted azokat a fehérjéket, amelyek ideálisat lehetnek nemcsak a fenti, hanem sok-sok más finomság elkészítéséhez is!