Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kényes téma: A menstruációs kehely és annak előnyei

NIYODO.hu
2022. 08. 25. 10:00:00
Kényes téma: A menstruációs kehely és annak előnyei

Sokak számára kellemetlen intim, higiénés témákról beszélni, hiszen valóban a privát szféránk részét képezik, azonban van néhány olyan esszenciális kérdéskör mind női, mind pedig férfi oldalon, amelyekről érdemes szót ejteni. Ennek fényében íródott mai blog cikkünk is, melyben a napjainkban egyre inkább népszerű és sokak által alkalmazott és több néven is ismeretes menstruációs kelyhet/csészét/tölcsért vesszük górcső alá.

Mi az a menstruációs kehely?

Manapság egyre több hölgy vált menstruációs kelyhekre tamponokról, betétekről, hiszen egy sokkal környezetbarátabb és hosszú távon megtérülő megoldást jelent. Egy kicsi, rugalmas tölcsérről van szó, amely rendkívül puha, 100%-ban orvosi szilikonból készül, ezért könnyen hajlítható és alul zárt. A hüvelybe helyezve ez a kis eszköz összegyűjti a szervezetből távozó vért, anélkül, hogy az nyomot hagyna a fehérneműn. Legnagyobb előnye, hogy sokkal több folyadékot képes tárolni, mint amennyit a tamponok és betétek képesek abszorbeálni, ezáltal hosszabb ideig használhatók csere nélkül.

Mire figyeljünk a kehely vásárlásakor?

Mielőtt beruháznánk egy kehelyre, érdemes néhány szempontot figyelembe venni, sőt, a legjobb volna nőgyógyász segítségét is kikérni a témában, hiszen sok információval és segítséggel szolgálhat, amely megkönnyítheti a vásárlást.

Ilyen tényezők lehetnek például: a hüvelyméret, a havi vérzés mennyisége, életkor, hogy szült-e már az illető gyermeket, valamint a méhnyak hossza. Általánosságban elmondható, hogy kisebb méretű kelyhek a 30 évnél fiatalabb, gyermektelen (vagy legalábbis hüvelyi úton még nem szülő) nőknek ajánlottak, nagyobb méretű kelyhek pedig a 30 évnél idősebb, hüvelyi úton már életet adó, bővebb vérzéssel rendelkező nők számára javasoltak.

Előnyök és hátrányok:

A kehely előnyei között már említettük környezettudatosságot és gazdaságosságot. Mivel nem kell minden hónapban új higiénés termékek után néznünk, ugyanis a kehely akár 2-3 éven át is használható, így amellett, hogy nem végzi legalább egy tucat tampon és betét a kukában a ciklus során, az ára is már az első használat során megtérül. Emellett természetesen az egészségügyi szempontokat is érdemes kihangsúlyozni: kényelmes, nem eredményez kellemetlen szagokat, valamint a fertőzések lehetőségét is minimálisra csökkenti, hiszen az eszköz csupán összegyűjti a távozó vért, nem pedig felszívja azt.

Hátrányként leginkább a felhelyezés és kivétel az említendő, hiszen ez némi gyakorlottságot igényel. Másfelől az eszköz sterilizálása és a következő ciklusig való szakszerű, higiéniai tárolása is kellő odafigyelést igényel a lehetséges fertőzések elkerülése végett.

A Niyodo.hu forgalmazásában kapható Satisfyer kelyhek egy új, egyedi formavilágú tervezés eredményei. Kisebb méretezésük miatt leginkább tinédzserek, nem szült nők, vagy azok számára ajánlott, akik még ismerkednek a kehely használat rejtelmeivel. Találd meg Te is a számodra ideális méretet és színt és add le rendelésed még ma!

Rólunk mondták