Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kreatin, a testépítés támogatója

NIYODO.hu
2024. 03. 21. 10:00:00
Kreatin, a testépítés támogatója

Gondoltál már arra, hogy túllépj a határaidon, és új szintre emeld az edzéseidet? Szeretnéd, ha erősebben tudnál emelni, tovább bírnád a testmozgást, és végre láthatóan megmutatkozna a kemény munka eredménye? Akkor a kreatin lehet a te titkos fegyvered!

Mi az a kreatin, és mit csinál?

A kreatin egy természetes anyag, ami az emberi testben is megtalálható. Főleg az izmokban tárolódik, és fokozza az edzés intenzitását, valamint az állóképességet is. Kutatások kimutatták, hogy rövid távú sprinterek és úszók körében növekedett a teljesítmény kreatin hatására.

Hogyan segít a kreatin?

A kreatin két fő hatással bír:

1. Növeli az izomsejtek víztartalmát: a kreatin hidralizálja a sejteket, vagyis vizet vonz a sejtekbe, így növelve meg azok térfogatát, ami azt eredményezi, hogy a sejtek nemcsak nagyobbak, de erősebbek is lesznek. Javul ezáltal a fehérjeszintetizálás. 

2. Segít visszaállítani az edzések során felhasznált energiát, vagyis jótékony hatással van a regenerációra. 

Hogyan szedd a kreatint?

A kreatint általában por formában szedik, vízben vagy turmixban keverve. Kétféleképpen fogyaszthatunk kreatint: kúraszerűen vagy folyamatosan - nézzük meg, mit kell tudni az egyes esetekben.

Kreatin kúra

Ebben az esetben a testsúlyunkat kell figyelembe venni: a testsúlyt el kell osztani hárommal, és a kapott értéknek megfelelő mennyiségű kreatint kell a feltöltési fázisban naponta bevinni, több részletben, étkezések között. A szinten tartás már az eredményektől függ: maximum 2-3 hónapig érdemes így szedni a kreatint, majd egy hónap szünetet tartani, és elölről kezdeni, amit már a szinten tartó fázisnak nevezünk, ekkor a feltöltős szakasz mennyiségének a felét kell bevinnünk kreatinból. 

Folyamatos szedés

A feltöltés szükségességéről megoszlik a szakértők véleménye. Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy a szinten tartó mennyiség szedésével ugyanott lesz a szervezetben a kreatin szint, mintha feltöltés szerint szedtük volna a kreatint. 

A kreatint szénhidrátot tartalmazó ételek elfogyasztása előtt érdemes beszedni. 

Van-e mellékhatása a kreatinnak?

A kreatin általában biztonságosnak számít, ha felelősségteljesen használod. Azonban fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra, és ha vesebetegséggel küzdesz, konzultálj az orvosoddal, mielőtt elkezdenéd szedni.

A kreatin hatékonyan növelheti az izomerőt és az edzésteljesítményt, de nem csodaszer. Ahhoz, hogy igazán látványos eredményeket érj el, kombináld a kreatint kiegyensúlyozott táplálkozással, hatékony edzéssel és megfelelő pihenéssel. Ne feledd! A kreatin nem helyettesíti a kemény munkát és a következetességet. Ha izomnövelésre törekszel, bízz a tudományban! A kreatin egy hasznos eszköz lehet a céljaid elérésében, de a siker kulcsa a te kezedben van.

Válassz megbízható forrásból származó kreatint a NIYODO webshopjából, hogy készen állhass az izomnövelésre, és a hatékony edzésre