Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Praktikák őszi fáradtság ellen

NIYODO.hu
2022. 09. 22. 10:00:00
Praktikák őszi fáradtság ellen

Beköszöntött az ősz, a hűvös, komor napok időszaka, amikor a nyári pörgés után kicsit leeresztünk, több alvásra van szükségünk, hamarabb kimerülünk. Ezek bizony az őszi fáradtság velejárói, amelyet azonban könnyedén átvészelhetünk, ha néhány hétköznapi cselekedetünkre jobban odafigyelünk. Ehhez hoztunk mai blog cikkünkben néhány praktikát, tarts velünk, ha Te is legyőznéd a rád nehezedett kimerültség-érzetet.

Az őszi fáradtság leginkább akkor kerít hatalmába bennünket, amikor elmúlik a nyári meleg, és felváltják azt a hűvös, csapadékos és szürke napok. A nappalok rövidülése és a napsugarakból száramozó D-vitamin hiány egyaránt rányomja bélyegét hangulatunkra és energiáinkra.

A fáradtság hormonális háttere:

Az időjárási körülményeken túl természetesen a szervezetünk működőképességét is érdemes górcső alá venni és megvizsgálni a háttér okokat.

Mivel cselekedeteinket, napi ritmusunkat, alvási periódusainkat a köztiagy és középagy határán elhelyezkedő, endokrin tobozmirigy irányítja, így az általa termelt, megemelkedett számban előállított melatonin hormon az, amely felelős az álmosságért, így jelezve szervezetünknek, hogy lassítson és fordítson több időt a pihenésre.

Tippek a fáradtság legyőzésére:

Friss levegő:

Szellőztess minden reggel, közvetlen, miután felkelsz! A reggeli, csípős friss levegő percek alatt felébreszt! Gondolj csak bele: az agy megfelelő oxigénellátása az egész szervezetre hatással van, hiszen fokozza a vérkeringést és javítja a koncentrációt is. Az állott, meleg levegő csupán szén-dioxidban “gazdag”, ami a legkevésbé sem hasznos testünk számára.

Mozgás:

Szoros összhangban az előző ponttal, a mindennapos testmozgás elengedhetetlen, hogy megőrizzük energizált állapotunkat. Egy kellemes, kora reggeli jóga a munka előtt, vagy egy esti séta a természetben csodákra képes! Mind a testi-lelki egyensúly tökéletes fenntartásáért is felel.

Megfelelő vitaminbevitel:

Ne feledkezz meg a megfelelő mennyiségű gyümölcs fogyasztásáról a nyár elmúltával sem! Az ősz tökéletes évszak arra, hogy ízletes, vitamindús finomságokat tegyél az asztalra, hiszen ekkorra érik be az alma, a körte, a szilva, a szőlő, de még fügét is szüretelhetünk az ősz eleji napokon a kertben. Másfelől a csonthéjasokról sem szabad megfeledkezni: a dió, mint “agyserkentő” is az évszak ajándéka, amely kiváló magnézium, réz, kálium és szelén forrás.

Tudatosság:

Szervezetünk fizikai igényeinek kielégítésén túl igen fontos, hogy szervezettek maradjunk, amit bizony fejben kell eldönteni és sokszor nem is olyan egyszerű összehangolni teendőinket, cselekedeteinket. Érdemes lehet határidőnaplót vezetnünk, amelybe a legfontosabb feladatainkat, eseményeinket feljegyezzük. Esetleg listát is vezethetünk a napi feladatokról, amelyeket kipipálhatunk, ha elvégeztük azokat, ezzel is ösztönözve saját magunkat.

D-vitamin:

A már említett napfényhiány nagyban befolyásolhatja hangulatunkat. Igyekezzünk azt természetes módon pótolni, amikor csak tudjuk. Emellett számos por és kapszula formájában kapható D-vitamin is a segítségünkre lehet, hogy helyettesítsük a nap melengető sugarait.


A Niyodo.hu kínálatában Te is beszerezheted az őszi fáradtság ellenszereit! Fedezd fel több száz termékünket és add le rendelésed még ma!

Rólunk mondták