Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Fermentált laktáz enzim - Tolerase L vezető laktáz enzim - 60 tabletta - Natur Tanya (kifutó)
 
Gyors kiszállítás 1 napos kiszállítás
gyorsan és pontosan
Gyors kiszállítás INGYENES szállítás
20.000 Ft kosárértéktől
Gyors kiszállítás 98% elégedettség
az árukereső alapján
Gyors kiszállítás Megbízható bolt
az árukereső alapján

Fermentált laktáz enzim - Tolerase L vezető laktáz enzim - 60 tabletta - Natur Tanya (kifutó)

2.350 Ft
Vásárlói értékelés: Nem értékelt
Egységár: 39,17 Ft/tabletta
Szerezhető hűségpontok: 0

Fermentációval készült mikrogranulált tolerase® l laktáz enzim, laktózemésztési nehézségben szenvedők számára. Az általunk használt laktáz enzim, nem csupán egy laktáz enzim, hanem a világ egyik vezető (mikrotápanyag és élelmiszerenzim) alapanyaggyártójának, a DSM fejlesztésének eredménye, amely a franciaországi Seclinben kerül előállításra.

Gyártó: Natur Tanya

Leírás

Natur Tanya® FERMENTÁLT LAKTÁZ ENZIM

Fermentációval készült mikrogranulált Tolerase® L laktáz enzim, laktózemésztési nehézségben szenvedők számára.

 • Tolerase® L vezető laktáz enzim világmárka
 • 1 rágótablettában 4500 fccu laktáz enzim 10 g tejcukor (laktóz) lebontására (ami 2 dl tehéntejnek megfelelő mennyiség)
 • Vegán és gluténmentes termék (laktózmentes laktáz)
 • 3 éves kortól fogyasztható
 • Akár 60 napra elegendő mennyiség
 • Független laborban is bevizsgált étrend kiegészítő!
 • Nem tartalmaz mesterséges tartósítószert, színezéket
 • Édeskés rágótabletta hozzáadott aroma nélkül
 • Titán-dioxid mentes formula

Fermentált laktáz enzim - Tolerase L vezető laktáz enzim - 60 tabletta - Natur Tanya

Miért válasszuk a Natur Tanya® FERMENTÁLT LAKTÁZ ENZIM terméket?

Az általunk használt laktáz enzim, nem csupán egy laktáz enzim, hanem a világ egyik vezető (mikrotápanyag és élelmiszerenzim) alapanyaggyártójának, a DSM fejlesztésének eredménye, amely a franciaországi Seclinben kerül előállításra.


A Tolerase® L laktáz enzimünk előállítása

A Tolerase® L nyomon követhető, megbízható gyártásból származó, minőségi alapanyag. Ez az enzim készítmény Aspergillus oryzae gombából fermentált laktázt tartalmaz (beta-galaktozidáz). Az enzim készítményt az Aspergillus niger mikroorganizmus merítéses fermentációjával készül. A laktázt kivonják a sejtkultúrából és számos szűrési eljárás során megtisztítják, majd granulálják, amely végül homogén lesz. A mikrogranulálási technológia a szilárd formájú készítmények gyártását könnyíti meg.


Fermentált laktáz enzim - Tolerase L vezető laktáz enzim - 60 tabletta - Natur Tanya

A laktáz enzim több forrásból is származhat, ezek közül néhány példa:
 • baktérium (pl.: Bifidobaktériumok)
 • élesztő (pl.: Kluyveromyces lactis)
 • gomba (pl.: Aspergillus spp.- Aspergillus oryzae)

Az azonos enzimspecifitás ellenére, a laktáz aktivitás optimális hőmérséklete és pH-ja változhat, forrástól függően. A kereskedelmi forgalomban kapható laktáz enzim két csoportba sorolható, attól függően, hogy savas vagy semleges körülmények között aktívak-e.


Általában az élesztő által termelt enzimek SEMLEGESEK, a fonalas gomba eredetűek pedig igen SAVASAK. A semleges laktázok semleges pH-optimumúak, ezért jól alkalmazhatók a tejben lévő laktóz hidrolízisére. A savas közeg azonban az aktivitás gyors vesztéséhez vezet, ami korlátozza az élesztő általi enzim használatát.

(forrás: Enzyme activity of β-galactosidase from Kluyveromyces lactis and Aspergillus oryzae on simulated conditions of human gastrointestinal system).


A Tolerase® L laktáz enzim alacsony pH (savas közeg) melletti aktivitása miatt, különösen hatékonnyá teszi. A gyomor savas közegével szemben igencsak ellenálló, ezáltal könnyedén el tud jutni a vékonybélbe, ahol a laktóz emésztése történik.


Fermentált laktáz enzim - Tolerase L vezető laktáz enzim - 60 tabletta - Natur Tanya


AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKÉNT HASZNÁLT LAKTÁZ ENZIMNEK TÖBB KRITÉRIUMNAK IS MEG KELL FELELNIE:

(1) az enzimnek aktívnak kell lennie a gyomor alacsony pH-értékén (pH 2,5–4);

(2) az enzimnek ellenállónak kell lennie a gyártási folyamatok (pl.: szárítással szemben)

(3) nem lehet érzékeny a proteolitikus (fehérjebontó) degradációra (pl.: ilyenek a pankreatikus proteázoknak), azért, hogy megtartsa ”életképességét” a gyomorban

(forrás: DSM Report, Safety assessment of Tolerase L used as supplement).


Termékünkben levő laktáz enzim által kifejtett enzimatikus reakció lényegében megegyezik az emberben természetesen jelen lévő gasztrointesztinális laktázokéval.


A FENTI INFORMÁCIÓK FIGYELMBE VÉTELÉVEL ESETT A VÁLASZTÁSUNK AZ ASPERGILLUS ORYZAE-BÓL SZÁRMAZÓ LAKTÁZ ENZIMRE.

A bakteriális laktáz enzim pH optimuma ~7, az élesztő eredetűé 6. A Natur Tanya® FERMENTÁLT LAKTÁZ ENZIM Aspergillus oryzae forrásból származó laktáz enzimet tartalmaz, amelynek pH optimuma alacsonyabb a többi forrással összehasonlítva, hőmérsékleti optimuma 55°C, ez azt jelenti, hogy hőstabilabb is.

(forrás: Park Y, Santi M, Pastore G (1979) Production and characterization of β-galactosidase from Aspergillus oryzae. J Food Sci 44(1):100–103)

A laktáz enzim (aspergillus oryzae-ból származó) aktivitása 55°C felett szignifikánsan csökkenhet, ezért nem ajánlott túl meleg italba porítva elkeverve fogyasztani, illetve olyan folyadékban elkeverni, amit utána mikrohullámú sütőbe tennénk.


Fermentált laktáz enzim - Tolerase L vezető laktáz enzim - 60 tabletta - Natur Tanya


(forrás: Park Y, Santi M, Pastore G (1979) Production and characterization of β-galactosidase from Aspergillus oryzae. J Food Sci 44(1):100–103)


MI AZ A LAKTÓZ (TEJCUKOR)?
 • A laktóz (tejcukor), a szénhidrátok közé tartozó diszacharid, két egyszerű cukorból (monoszacharid) épül fel, glükózból és galaktózból. A külső forrásból (táplálkozással) elfogyasztott laktóz emésztése fiziológiásan a vékonybélben történik, ahol a laktáz enzim egyszerű cukrokká bontja, amelyek így már fel tudnak szívódni.
  (forrás: Dr. Szűcs Viktória (szerk.), 2020: Laktózmentes élelmiszerek, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara).

 • Vízben oldható, de kevésbé oldékony, mint a glükóz vagy fruktóz. Sokkal kevésbé édes, mint a szacharóz.
  (forrás: Buzás G. M. (2015). A laktózintoleranciáról: Múlt és jelen - I. rész [Lactose intolerance: past and present. Part 1]. Orvosi hetilap, 156(38), 1532–1539.)


Mennyi laktózt (tejcukrot) tartalmaznak az egyes élelemiszereink?

Élelmiszer megnevezése
Laktóz (tejcukor) tartalom (g/ 100 g)
Tej (tehén, kecske, juh, humán)
~5
Joghurt, kefir
4,6
Tejföl
3,8
Tejszín (kávé, főző)3,9
3,9
Tehéntúró
3,7
Friss sajtok (ricotta, gomolya)
3,4
Érlelt kemény sajtok
0,2

(forrás: Dr. Rodler I. (szerk.), 2005: Új Tápanyagtáblázat)


MIKOR BESZÉLHETÜNK LAKTÓZINTOLERANCIÁRÓL (TEJCUKOR ÉRZÉKENYSÉGRŐL)?

A laktózintoleranciával vagy másnéven tejcukorérzékenységgel rendelkezők szervezetében nem termelődik annyi laktáz enzim, amennyi az elfogyasztott tejcukor (laktóz) lebontásához elegendő lenne. Tünetei lehetnek a hasi fájdalom, puffadás, fokozott gázképződés, bélkorgás, hasmenés, székrekedés, hányinger, hányás. A panaszok erőssége és az elfogyasztott tejcukor mennyisége nincs arányban egymással: egyes betegeknél kis mennyiségű tejcukor (3 g) jelentős panaszokat okoz, másoknál 1–2 pohár tej tünetmentesen fogyasztható. A laktózintolerancia és a tejfehérjeallergia fogalma és megítélése gyakran keveredik. Szemben a tejfehérjeallergiával, a laktózintolerancia kialakulásában az immunrendszer nem vesz részt.


MILYEN FAJTÁI VANNAK A LAKTÓZINTOLERANCIÁNAK, ÉS MILYEN GYAKORISÁGGAL FORDUL ELŐ?

 • Primer laktázhiány: veleszületett formája ritka kórkép, csecsemőkorban kerül megállapításra. A késői, felnőttkori formája során, normál vékonybél nyálkahártya mellett a laktáz enzim aktivitása az életkor emelkedésével fokozatosan csökken. Elnevezésével ellentétben már 3-5 éves korban is jelentkezhetnek a tünetek. Az életkor előrehaladtával és az elfogyasztott laktóz mennyiségétől függően a panaszok fokozódhatnak.

 • Szekunder laktázhiány: azaz a szerzett csökkent tejcukor emésztés, bélbetegségekben alakul ki, hiszen a laktáz enzim a vékonybélben termelődik. Ezen esetekben a mikrobolyhok csúcsi részén levő, külső hatásokra könnyen sérülő laktáz enzim működése csak a károsító tényezők megszűnését követően áll helyre. A károsodás hátterében gyulladásos bélbetegségek, lisztérzékenység, ételallergia, gyógyszerek, besugárzás és kemoterápia hatása is állhat. SIBO esetén is gyakori a másodlagos laktózintolerancia.


MAGYARORSZÁGON A FELNŐTT LAKOSSÁG KÖZEL HARMADÁNÁL JELENTKEZNEK GYOMOR-BÉLRENDSZERI TÜNETEK MINIMÁLIS, ILLETVE KIS MENNYISÉGŰ TEJTERMÉK FOGYASZTÁSA ESETÉN.

(forrás: Dr. Szűcs Viktória (szerk.), 2020: Laktózmentes élelmiszerek, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)

 • Egy 2014-es kérdőíves felmérésben 15 187 egyénnél a férfiak 9,4%-ában, a nők 12,8%-ában valószínűsítettek laktózintoleranciát: vélhetőleg e módszer alábecsüli a betegség prevalenciáját.

(forrás: Bajor, J.: Estimation of lactose intolerance in the Hungarian population, possible consequences of nutritional changes. [Laktóz intolerancia felmérése a magyar lakosság körében, a táplálkozás megváltoztatásának lehetséges következményei.] Magyar Gasztroenterológiai Társaság 57. Nagygyűlése, Siófok, 2015, Abstract, 9/93. [Hungarian]


A LAKTÓZÉRZÉKENYSÉG (LAKTÓZINTOLERANCIA) KIMUTATÁSA

A mindennapos gyakorlatban a laktázhiányt leggyakrabban hidrogén kilégzési teszttel állapítják meg. A laktózintolerancia esetén a bél lumenében levő laktóz bakteriális fermentációja hidrogéngáz képződésével jár, amit speciális hidrogéndetektor segítségével mérnek.

(forrás: Dr. Szűcs Viktória (szerk.), 2020: Laktózmentes élelmiszerek, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)

 • Habár a szakirodalomban a legpontosabbnak az 50 mg laktózterhelést tartják, a hazai szakmai protokoll a 20 grammos tesztet javasolja.
  (forrás: Buzás G. M. (2015). A laktózintoleranciáról: Múlt és jelen - I. rész [Lactose intolerance: past and present. Part 1]. Orvosi hetilap, 156(38), 1532–1539.)


MIT JELENT AZ FCCU (FOOD CHEMICAL KÓDEX SZERINTI LAKTÁZ ENZIM EGYSÉG)?

Az FCCU egység, az enzimaktivitás mérőszáma, azaz a laktáz enzim aktivitásának a mérőszáma.

A laktáz enzim mg-ra megadott mennyiségi leírása önmagában nem elegendő, mert nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi laktóz (tejcukor) lebontására képes az előírt laktáz enzim tartalom.

A Natur Tanya® FERMENTÁLT LAKTÁZ ENZIM 1 rágótablettában 4500 FCCU laktáz ezim egységet tartalmaz, amely megközelítőleg 10 g tejcukor (laktóz) lebontására elegendő, ez 2 dl tehéntejnek megfelelő mennyiséget jelent.

A Natur Tanya® FERMENTÁLT LAKTÁZ ENZIM független, akkreditált laborban bevizsgált készítmény, minden esetben MEGFELEL AZ EURÓPAI UNIÓS EGYSÉGES SZABÁLYOZÁSNAK, a határértékek alatt marad, ezért lisztérzékenység (cöliákia) és laktózintolerancia esetén is alkalmazható.

A gluténmentességre vonatkozó jelenleg érvényben levő határértéknek nemhogy megfelel a termék gluténtartalma, hanem FELE annak, kimutatási határ alatt van. De ha ez nem lenne elég, a laktóztartalom TIZEDE a vonatkozó határértéknek, számszerűsítve ez

 • Laktóztartalom alkalmazott vizsgálati módszer: Megazyme K-LOLAC (2018)
 • Gluténtartalom alkalmazott vizsgálati módszer: RIDASCREEN®FAST Gliadin R7002 (2018)

A termék hosszú távú alkalmazása is biztonságos. A termék gyártója a Jó Gyártási Gyakorlat (GMP) irányelveinek megfelelő, illetve ISO 9001:2015 rendszer szerint tanúsított élelmiszerbiztonsági rendszert tart fenn. Alkalmazás:

Napi 1-5 rágótabletta, lehetőleg közvetlenül étkezés előtt elrágva vagy bő vízzel lenyelve. A laktáz enzimet minden laktóztartalmú étkezéshez javasolt fogyasztani. A laktáz szupplementáció adagjának megváltoztatására lehet szükség, a laktóztartalmú élelmiszerek fogyasztásától és az egyéni érzékenységtől függően.


OGYÉI notifikációs szám: 27906/2021Fermentált laktáz enzim - Tolerase L vezető laktáz enzim - 60 tabletta - Natur Tanya

1 adag: 1 - 2 rágótabletta

12 - 60 adagot tartalmaz

Megnevezés1 rágótablettában
5 rágótablettában
Tolerase® L laktáz enzim
4500 FCCU** (18,4 mg)
22500 FCCU** (92 mg)

**FCCU: (Food Chemical Codex Unit), Food Chemical Codex szerinti laktáz enzim egység


Összetevők:

tömegnövelő szerek (szorbit, mikrokristályos cellulóz), mikrogranulált Tolerase® L laktáz enzim készítmény [maltodextrin, laktáz enzim (béta-galaktozidáz- Aspergillus oryzae forrásból)], nátrium-klorid (só)], csomósodást gátló anyag (zsírsavak magnéziumsói). *5 rágótablettára vonatkoztatva

Figyelmeztetés:

Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot!

 • A termék vérhígítók melletti alkalmazásával kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával.
 • A termék 3 éves kortól alkalmazható
 • A termék alkalmazható cukorbetegség esetén.
 • A termék terhesség, és szoptatás időszakában történő alkalmazásával kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával.
 • A laktózintolerancia mértéke változhat, ezért javasolt szakembertől tanácsot kérni a laktáz enzim táplálkozásban betöltött szerepéről

Cikkszám: 5999565081812

Vonalkód: 5999565081812

Vásárold meg most szuper áron Fermentált laktáz enzim - Tolerase L vezető laktáz enzim - 60 tabletta - Natur Tanya (kifutó) termékünket és válogass több étrend-kiegészítőnk és szépségápolási termékünk közül és valóra váltjuk álmaid! Azonnal, valós magyarországi készletről szállítjuk termékeinket, ráadásul akár még a mai napon átadjuk a futárszolgálatnak, ami azt jelenti, hogy 24 órán belül megkaphatod rendelésed!

Használtad már? Segíts Te is másoknak és írd meg a véleményed

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Rólunk mondták