Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így határozd meg bőrtípusod!

NIYODO.hu
2023. 01. 26. 10:00:00
Így határozd meg bőrtípusod!

A megfelelő bőrápoláshoz elengedhetetlen, hogy ismerjük saját bőrtípusunkat. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy az aktuális állapotának megfelelően válasszuk ki azokat a termékeket, amelyekkel hidratálni szeretnénk, vagy éppen a problémák megoldását jelenthetik majd.

Bőrünk rengeteget változik az évek során. Általánosságban elmondható, hogy a kezdeti években a normál bőrtípus a jellemző - ezt borítja fel a serdülő években a hormonrendszerünk. Ekkor ugyanis zsírosabbá, problémásabbá válhat a bőrünk. 

A bőrtípusok

Négyféle bőrtípust különböztetünk meg, de sokak esetében megfigyelhető már ezeknek a variációi is. Az életkor mellett az évszakok is hatással vannak a bőrtípusunkra: télen szárazabb, míg nyáron zsírosabb lehet. Persze nem feledkezhetünk meg bizonyos betegségekről sem, amelyek nagyban befolyásolják a bőr állapotát. Ezért érdemes figyelemmel követni bőrünket, hogy a háttérben megbúvó betegségeket is kiszúrhassuk. Pajzsmirigy betegek esetében gyakori a szárazabb bőr, míg azok, akik hormonális problémákkal küszködnek, azoknál zsírosabb típusú lehet.


Milyen bőrtípusok vannak?

Normál bőr

A normál bőr nem túl száraz, de nem is túl zsíros, kevés tökéletlenség látható az arcon. Érzékenység, tág pórusok nem jellemzőek, az arcbőr sugárzik, egészséges.

Kombinált bőr

Az arc néhány részén száraz vagy normál bőrtípus jellemző, azonban a T-vonalban, vagyis az orr, homlok, áll vonalában zsírosabb a bőr. A kombinált bőr esetében a pórusok tágak, mitesszerek is megtalálhatóak, és fénylik is.

Száraz bőr

A pórusok nem látszódnak, a bőr tapintása azonban durva és érdes is lehet. Előfordulhatnak vörös foltok, ahol a szárazság még intenzívebb. A száraz bőr nem túl rugalmas és a korai ráncosodásra is hajlamos lehet. 

Zsíros bőr

A pórusok tágak, az arcbőr lehetséges, hogy megvastagodott és fénylő ebben a bőrtípusban. A zsíros bőr mitesszerek, pattanások és más bőrhibák kialakulására is hajlamos.

Hogyan határozhatod meg bőrtípusod?

A bőrtípus egy száraz-zsíros skálán való elhelyezést jelent, és azt is, hogy a bőröd mennyi olajat képes megtermelni magától. A bőrtípusodat azért is érdemes tudnod, mert segít a megfelelő állagú termékek megtalálásában és abban is irányt mutathat, hogy milyen termékeket, összetevőket kerülj. 
Bőrtípusodat néhány lépésből megállapíthatod, ám szükséged lesz néhány órára, így mindenképp egy hétvégi, nyugodt reggelen javasoljuk a teszt elvégzését.

  1. Tisztítsd meg a bőröd egy gyengéd lemosóval, és töröld meg egy tiszta törölközővel.
  2. Várj 1-2 órát, és ne használj semmilyen bőrápoló-készítményt, hogy pontos eredményt kapj. Így természetes állapotában tudod megvizsgálni bőröd.
  3. Tapogasd végig bőröd a lemosás után és a várakozási idő után is.

A bőröd nem zsíros, nem száraz, pont kellemes érzetű, akkor normál bőrtípusba tartozol. Válogathatsz könnyedebb és gazdagabb ápolók között is, bármelyik megfelel majd igényeidnek. 
Ha a bőröd csillog, mindenhol zsíros érzetet kelt, akkor a zsíros bőrtípusba tartozol. Javasoljuk számodra a könnyed állagú ápolókat. 
Feszül, húzódik bőröd? Helyenként még száraz foltok is megjelentek? A te bőrtípusod a száraz lesz! Tápláld bőröd gazdag krémekkel.
A T-vonalban zsírosabb a bőröd, de máshol inkább száraznak vagy normálnak érzed? Kombinált bőrtípus szerint ápold bőröd: válassz könnyedebb gél ápolókat, a szárazabb területeken bevethetsz krémesebb állagokat is.

Rólunk mondták